Sunday, January 24, 2021

Cucoq Ikan Bilis - Crispy and Spicy




Resepi nie saya post pertengahan tahun lepas kat FB Suami Masak Apa Hari Ini? 
Kali ini teringin nak share kat seluruh rakyat di dunia nie yang fasih Bahasa Melayu plak.

Cucoq nie size dia taklah bulat but sangatlah sedap dan bermutu tinggi.

Bak kata pepatah Dunhill....Gaya, Mutu, Keunggulan.

Ramuan
Tepung Gandum dari Pasaraya Metro Kajang
(2 cawan)
Ikan Bilis dari Pasar Besar Kajang
Bawang Merah dari Pasar Segar depan rumah
Cili Kering dari M.A.P Store Kajang
Garam entah beli dari mana
Minyak Kelapa Sawit (support Malaysia brand)

Step 1 : 1 bijik Bawang merah dan 3 tangkai cili kering potong kecik kecik.

Step 2 : Goreng ikan bilis tu dulu for extra crispyness. Simpan tepi.

Step 3 : Campoq semua ramuan di atas (kecuali minyak ye) dengan air dari paip atau Coway or Cuckoo dan goreng pakai minyak.

Buat untuk breakfast atau minum petang pun ok...pekena sekali dengan teh masala...memang kaw...

Sekian, terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Instagram Widget