Hari nie memang masakan yang istimewa tapi memang simple giler. Ingredients dia pun memang senang nak cari pastu tak pakai rempah ratus yang banyak laa.
Nama masakan nie Pallipalayam Chicken.
Pallipalayam tu actually nama tempat di India. Tapi kebiasaannya masakan ayam femes kat India nie adalah Chettinad Chicken atau Karaikudi Chicken. Aku pun first time dengar masakan nie kat rancangan TV 2-3 minggu lepas.
Pastu teringin nak cuba laa..Nak tahu jugak taste dia camne kan?
Memang sedap gaaiisss....jangan tak cuba wei....
As seen on Suami Masak Apa Hari Ini FB page ye : https://www.facebook.com/groups/2323645557944999/permalink/2577722272537325/
Nota tepi :
Kitaorang ada Youtube Channel sendiri. Sangat berharap pembacan kat sini boleh tolong support sikit ye :
https://www.youtube.com/watch?v=K9yWA0H228E.
Ini Youtube video untuk resepi Pallipalayam Chicken.
Cara Masakan :
1. Bahan bahan
Seekor ayam
Bawang Merah Kecil - 20
Bawang Merah Kecil yang dipotong kecil - 20
1 biji kelapa (potong isinya kecil kecil)
5-6 Cili Kering
10 daun kari
2 tbsp. sambal cili
6 ulas bawang putih
2 tbsp. pes halia+bawang putih
1tbsp. jintan manis
1tsp. serbuk kunyit
2tbsp. serbuk lada hitam
Minyak Kelapa ( wajib pakai minyak kelapa ye)
Daun Ketumbar
Garam
2. Minyak kelapa nie memang penting untuk masakan nie. Jangan pakai minyak masakan biasa plak..
Seperti biasa, saya pakai minyak kelapa cap #Yashkri.
3. Ini laa kelapa yang dipotong kecil. Kesian tangan aku, luka kat 3 tempat nak dapat hasil camni....
Biasanya pakai santan atau parut kan? Tapi untuk resepi nie memang camnie laa
4. Gunakan 2 senduk penuh minyak kelapa.
5. Masukkan jintan manis.
6. Daun kari plak. Kacau sampai betul betul dah boleh bau aroma daun kari tu.
7. Masukkan cili kering plak
8. Masukkan semua bawang putih
9. Masukkan cebisan kelapa dan masak sampai kaler dia tukar jadi macam brownish.
Ratio dia 1 ekor ayam : 1 biji kelapa ye.
10. Masukkan bawang merah kecik yang telah dihiris.
11. Pastu terus masukkan bawang merah kecik. Tak payah potong pun..senang keje sikit.
12. Masukkan 2tsp garam putih
14. 2tbsp. sambal cili giling. Gaul sampai sebati untuk beberapa minit.
15. 2tbsp. pes halia + bawang putih. Gaul sampai bau mentah tu dah hilang ok.
16. Bila dah gaul tu jadi camnie laa bros.
18. Gaul lagi dan boleh tambah 1tsp garam kalau tak cukup la.
Cover masakan tu untuk 15-20 minit.
Sekali sekala bukak penutup dan kacau supaya tak melekat kat bawah periuk tu. Kalau nampak kering sangat, tambahlaa 1/2 cawan air.
19. Masakan nie memang kering sikit...so jangan tambah banyak air ok. Nie dah hampir siap nie.
20. Tambah 2tbsp. serbuk lada hitam dan kacau dalam 3-5 minit.
21. Dah siap laa nie...pasni ambik daun ketumbar yang dipotong kecik dan campak je...pastu gaul lagi...lupa nak ambik gambaq